Тъмната страна на майчинството: следродилната депресия

Самота, постоянна тревожност, страх за детето, загуба на интерес към живота, идеи за самоунищожение, униние и раздразнителност, са признаците на следродилната депресия. Ужасен страх да не нарани детето, безсъние и нервност стават част от ежедневието на новата майка. В същото време се появява и силно чувство за вина пред детето, което я кара да мисля за себе си като лоша майка. Раждането се смята за „най-щастливия момент“ в живота на една жена и негативните емоции, които всъщност се оказва, че изпитва тя след появата на рожбата й на бял свят, могат да я хвърлят в мрачните дебри на самообвиненията и себеомразата. Понякога жените мислят, че трябва да бъдат “супер майки”, което е нереалистично и води до депресия. Според статистиката, между 5 и 7 от всеки 10 жени страдат от някаква степен на депресия след раждането.

Най-лошото е, че състояние на майката се предава на бебето. Вместо топлина и нежност, малкото същество получава от най-близкия си човек чувство на тревога, несигурност и скръб. Изследователите подчертават, че депресията на майката може да доведе до проблеми с детето - с развитието, съня, поведението и дори води до определени психични разстройства, в частност тенденция към депресия. Тези деца са по-затормозени, самотни, по-малко сигурни в любовта на майка си и по тази причина в себе си.

Повечето майки се страхуват да признаят пред себе си, да не говорим пред други хора, че детето им е източник на неприятни емоции и стрес. Ако една жена не може да се справи с новото си състояние и не получава нужната подкрепа от близките до нея, тогава е много вероятно, че обременяващо състояние ще се влоши и да продължи с месеци, дори години.

Тук особено важна роля играе бащата на детето, който в този момент е нужно да даде всичката грижа на която е способен, всичката любов и насърчение, за да се адаптира жената към новата си житейска роля и съпътстващите я отговорности. За съжаление, в повечето случаи близките на жената не успяват да проявят разбиране към емоционалното й състояние и го утежняват, най-често чрез упреци и обвинения, които значително увеличават и без това огромното й чувство за вина, а от там и враждебността й. Най-често семейството попада в един омагьосан кръг и разпадането му в един момент може да се окаже неминуемо.

Важно е да се знаят причините за това състояние. Майките страдат от следродилна депресия обикновено в следствие от комбинацията на хормонални промени, трудността да се приеме психологически новата роля на майка и съпътстващите я отговорности, хронична умора от грижите по бебето, умора от самото раждане, слаба подкрепа от страна на близките. При появата на някои от тези негативни симптоми за повече от  две седмици е задължително да се направи консултация с лекар, който да помогне на семейството за преодоляване на състоянието.

Автор и снимки: Yulia Skorobogatova
Източник: boredpanda.com
Заглавна снимка: irritableblonde.com

10671 Преглеждания