Ако организмът не се чисти през дебелото черво, ще започне да се чисти през носа. Д-р Георги ГАЙДУРКОВ по темата защо децата така често боледуват.

(Видео: Мамапедия)

Казеинът и глутенът, които разболяват

Защо децата развиват толкова често катари на горни дихателни пътища? Защо толкова често реагират с горно и долно диспептичен синдром т. е. повръщане или диария? 

В нашето хранене, в храненето на детето в частност, има две групи храни, които особено силно продуцират отпадъчна слуз и тази материя в детския организъм е най-добрата хранителна среда за патогенни микроби, включително и вируси. Когато клетките са богати на тези отпадъчни вещества, тогава вирусите много по-лесно ги атакуват, а имунната система много по-трудно се справя в своите два основни клона – клетъчен и хуморален имунитет. 

За да е здраво детето (ако вече развива инфекции – било на горни дихателни пътища, на пикочни пътища, на стомашно чревния тракт или кожни инфекции) трябва да направим практически две неща. За известно време да преустановим приема на млечни продукти от животинско мляко. Ако детето все още е на кърма, кърменето продължава, но нека майката внимава с какво се храни и по същия начин да елиминира от своето хранене млечните продукти и тестените изделия. 

Тези две групи са основният причинител за честото боледуване на децата. Защото съдържат като причинители следните два фактора: казеинът в млякото и глутенът в зърнените, в частност тестените изделия. И двете са вид лепило, а в организма и обмяната продуцират много остатъчни слузни вещества. Когато има достатъчно депо, те се подлагат на разлагане т. е. те завъждат, така да се каже микроорганизми, които разлагат тези вещества и това се проявява като симптоми в нашия организъм. 

Организмът ще се опита да изхвърли тази инфекция и започват съответните заболявания. Ринити, ангини и т. н., но ако детето боледува често, изключете тестените изделия и ги заменете със зърнени варива – варен ориз, царевица. Може би всяко малко дете обича варена царевица. Тя може да бъде направена на крем при по-малките деца. Включете ориз, царевица, елда, киноа, лющен овес, лющено просо – предимно безглутеновите – лимец също така. 

Здравословно меню и ежедневно прочистване на организма 

Изключете млечните продукти от животински произход, особено от краве мляко и дайте превес на голяма част плодове и зеленчуци. Обезателно да се гарантира изхождането по голяма нужда минимум два пъти на ден. Има пряка връзка между задръжката в стомашно-чревния тракт, между неизхождането, (примерно веднъж на ден или през ден) и развитието на катари на горните дихателни пътища. Ако организмът не се чисти през дебелото черво, ще започне да се чисти през носа. Това е простата биологична истина, защото този отпадък отнякъде трябва да излезе. 

Когато имаме тези отпадъци, те не стоят като интактни депа, а веднага се подлагат на микробно разлагане т. е. развиват инфекция. Дори когато специалистът индикира във взетата проба (гърлен или носен секрет и т. н. или дори в пикочни пътища, в стерилна урина) патогенни микроби, не бива да се страхуваме и не е ефективно да гоним да убиваме тези микроби. Те се хранят с дадена хранителна среда отпадъци, които разлагат. Един вид те идват в нас да помогнат да изчистят тялото. Но разумният човек ще направи така: ще храни своето дете с такава храна, която да не продуцира тази отпадъчна слуз, за да няма нужда да се развиват тези колонии от патогенни микроби

Имунитетът, порочният кръг от антибиотици и добрите микроби

Иначе, дори да дадем подходящия антибиотик, спрямо който този микроб е сенсибилен, той ще умре за известно време. Тези колонии от бактерии ще умрат, но след това ще се заменят с гъбички или други патогенни микроби. После даваме друг химически препарат и така завъртаме един порочен химически кръг. Не бива. Така променяме храната, че да не дава отпадъци.

Всъщност нашите лигавици, лигавиците на детето, на бебето и на малкото дете са покрити с микроби. Устната кухина не е стерилна. Кожата на детето не е стерилна и не трябва да е стерилна. Както дебелото черво е колонизирано от сапрофитна, естествена флора, кожата трябва да съдържа тази флора. Т. е. да не използваме прекалено агресивни детергенти, които да убиват микробите в кожата. Да не ползваме стерилизиращи неща, които да стерилизират гърлото и да няма естествена флора. Обратно – когато има естествената флора в носоглътката, тя е естествената бариера спрямо патогенните микроби, тъй като тези бактерии са в конкуренция. 

По същия начин, когато имаме достатъчно плодове и зеленчуци, когато осигурим пребиотика, т.е. храната на пробиотика, на добрите микроби в червата, няма да имаме инфекции на стомашно-чревния тракт, защото тези микроби са около 75 % от нашия имунитет. Всъщност парадоксът е, че ние не трябва да усилваме по някакъв чудотворен начин или да търсим някакво чудотворно биле, което да засили имунитета. Имунитетът е добър. 

Всъщност самото заболяване, самите катари на горните дихателни пътища или другото заболяване, са израз на много добър имунитет. Защото липсата на имунитет би значело обратно – тялото да не реагира на това. Както е да речем при възрастните хора. Един стар човек може да има пневмония без висока температура, без никаква реакция, когато имунитетът е отслабнал. И напротив – когато има реакция, значи имунитетът си върши работата. Просто не трябва да претоварваме имунната система и да не й даваме извънредна работа, която тя е принудена да упражнява. 

Здравето и имунитетът са естественото състояние на тялото, ако няма причина, която да ги амортизира.

Автор д-р Георги Гайдурков, общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на д-р Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Cottonbro / Pexels