Д-р Гайдурков и как естественото хранене коригира железния дефицит при децата ♥ От Мамапедия

Защо екстрахираните мазнини водят до неусвояване на желязото в организма и кои продукти в детското меню гарантират естествено съдържание на ценния елемент. 

(Видео: Мамапедия)

Причини за железния дефицит

Дефицитът на желязо в детския организъм е изключително често срещан в практиката – много пъти е свързан и с желязодефицитна анемия, тъй като желязото като елемент влиза в състава на хема на хемоглобина. Ако този микроелемент е дефицитен, респективно има дефект в образуването на хема и недостатъчна стойност на хемоглобина, хематокрита и еритроцитите (т. е. тези три показателя са снижени), тогава говорим за анемичен синдром. 

Дефицитът на желязо може да се коригира по много прост и естествен начин. Честа причина са заболяванията на стомашно-чревния тракт, т. е. когато желязото не се усвоява. Друга важна причина е, когато го даваме с храната, но поради неправилни комбинации то не може да се усвои, защото желязото е микроелемент, който е водоразтворим – усвоява се в йонизирана водна среда, а не в мастна, липидна среда.

Тогава, когато в храната има достатъчно желязо, но пък полеем салатата със зехтин или олио, когато в супите или в други порции добавим много мазнини, особено растителни, тогава желязото, простичко казано, се слепва. То не може да се усвои и се изхвърля. Заедно с него не се усвояват и много други водоразтворими елементи – калций, магнезий и всъщност много пъти настъпва полидефицит. 

Какво да правим - дори да имаме нарушения на усвояването, поради някакво заболяване, това заболяване на епитела на клетките се коригира, когато коригираме храната, когато има нормален пасаж и когато желязото респективно се усвоява напълно и ефективно. Когато, особено подчертавам – избягваме екстрахираните мазнини, вкл. зехтин и други студено пресовани мазнини и така модерните в днешно време кокосово масло, палмово масло, масло от авокадо, от орехи и т.н. 

Нашето тяло не е приспособено да ползва мазнините в този неемулгиран вид, в този несвързан в естествени комплексни съединения вид. Тези мазнини плуват, така да се каже, като мастно петно в кръвта. Все едно в морето сме хвърлили петрол, който иначе е естествен, био продукт. Неговото място не е там. 

Природата винаги ни предоставя мазнините в естествен, свързан, емулгиран вид и тогава нямаме нарушения в усвояване на водноразтворимите витамини и минерали, и в частност желязото. Когато консумираме подходяща храна, няма да имаме възпаления на стомашно-чревния тракт, които са израз на опита на организма да евакуира през лигавицата отпадъчните вещества и да ги изхвърли чрез изпражненията навън. Така че, естественото хранене по най-простичък начин коригира този железен дефицит. 

Продукти, гарантиращи естествено съдържание на желязо в организма

Нека кажем кои продукти гарантират нужното желязно съдържание в храната. Желязото трябва да бъде в органичен, интегрално свързан, комплексен вид. Защото ако имаме железен дефицит и даваме някакъв препарат като лекарство, съответните железни препарати дразнят стомашно чревния тракт  т. е. те водят до възпаление и до последващо още по-дълбоко неусвояване на желязото. Когато спрем железния препарат, желязото в кръвта пада още по-силно, анемията е още по-изразена и тогава пак посягаме към железния препарат, и влизаме в един много порочен кръг. 

Желязо може да си осигурим от следните групи храни: 

~ сурови зелени храни  може да ги приготвяме като смути – в пасиран вариант. Когато смутито е сладко, децата с удоволствие го приемат. Нека гарантираме в голямо количество сурова, термично необработена храна, особено за зелените продукти (термично обработените дават оксалова киселина, която се отлага в бъбреците и в други системи в организма, вкисляващи тялото въобще);

~ от растителните продукти зърнените, особено бобовите култури, съдържат достатъчно желязо. Суровите ядки съдържат желязо, но нека не забравяме, че някои нутриенти задължително се приемат от животински продукти. Желязото не е сред тях. Има го сред растителните, но моя опит показва, че само на растителна храна, включително желязото започва да липсва след даден период, когато няма животински продукти;

~ суровият яйчен жълтък е добър източник на естествено желязо за нашия организъм;

~ от животинските продукти на първо място е черният дроб, който обикновено го препоръчваме в леко бланширан вид. Дробчетата могат да бъдат от пасищни пилета, зайци, телешки и т. н. Бланшираме ги за 30 секунди и можем да направим вкусни пастети, които децата с охота консумират. 

Черният дроб гарантира желязото. Дори една малка порция от 100-150 грама седмично осигурява необходимото желязо. Но най-разумното е в баланса, т. е. когато желязото е гарантирано от различни източници – растителни – като зелените храни, семената, в частност бобовите варива, суровите ядки, но и животински източници – черен дроб, яйчен жълтък и нетермично обработени меса. 

Автор д-р Георги Гайдурков, общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на д-р Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Tasker | Unsplash 

 

10373 Преглеждания