„Зеленчуци, който не яде…“ Защо живата растителна храна е задължителна част от детското меню и какво е полезното действие на сезонните зеленчуци. Плюс няколко лесни и здравословни рецепти за вкусно смути.

(Видео: Мамапедия)

Жива храна – сезонни зеленчуци или смути в обедното меню

Обядът в нашето здравословно меню можем да подредим по следния начин:

Винаги когато приемаме храна, желаем да има жива храна, така че да има ензимни системи. Живата ензимна храна помага най-малкото за метаболизирането, за хидролизата и на другите вещества в термично обработената храна, където вече няма ензимни системи. 

При основното хранене се стараем да предложим една богата сезонна салата, но тя също е по избор. През по-студените месеци природата предлага това, което е под земята – морков, ряпа, гулия, различните други кореноплодни, земна ябълка например. Основната ни салата може да се състои от тях – настъргани или нарязани. Когато имаме сезонни продукти, не е задължително да консумираме марули и репички. Не ги изключваме, но когато през пролетта излязат свежите зелени продукти, тогава те стават част от салатата. 

Винаги се стараем да има нещо сурово на нашата маса.

Това сурово нещо може да бъде и под формата на смути, както сега е модерно да се нарича. Може да го консумираме на обяд или да го изтеглим като втора закуска сутринта. В Системата на човешкото хранене чрез смутито се зареждаме с много сурова зелена храна. 

Хлорофилът – кръвта на растенията 

Като биологична система нашето тяло се нуждае от много зелени храни. Шеговито може да кажем, че шимпанзето, което е представител на висшите примати и генетично е над 98% човек, консумира много зелени неща - тялото ни не е много по-различно, но ние често забравяме тази зелена компонента. Забравяме, че зеленото, хлорофилът, е всъщност кръвта на растенията.

Зеленото е основният от двата пигмента на живота. Хлорофилът – за растителното царство и кръвта – за животинското и за човека. Оказа се всъщност и друго – че хемът на хемоглобина, една основна част на нашия червен кръвен пигмент, пигмент на живота, е близък до хлорофила. 

Тоест, като че ли създанието, така да се каже преповтаря един архетип по различен начин. Затова често се шегувам, че зеленото всъщност е червено – пигментът на живота на растителното царство се превръща в нашия жизнен пигмент – кръвта. 

Това е едно от обясненията защо толкова много се нуждаем от хлорофилни, живи растения. Когато разполагаме с тях е препоръчително те да бъдат задължителна част от нашето меню, от нашата салата или смути.  

Рецепти за смути – жива ензимна храна без добавена вода

Смутито е гладко и пасирано. Идея е, че по един много лесен и бърз начин ние можем да внесем и да осигурим на тяло си тази жизнена, зелена, незаменима енергия. 

Как приготвяме нашето смути? Тук има една особеност, която изключително коректно искам да подчертая. Обикновено предлаганото смути се състои от зелени продукти, добавят се плодове, много често някои добавят вода, зехтин и сол. 

Нашият опит показва следното: ако добавяме вода, нарушаваме точната пропорция на нутриенти в тази естествена система. Освен това разреждаме ензимните системи и се получава феномена на ферментация. Тоест захарите в смутито започват да се подлагат на бактериална ферментация с образуване на газове, понякога дори и на алкохол. 

Затова, когато правим смути, избягваме да добавяме вода. Всеки от нас може да направи този експеримент и да пробва едно смути без вода и едно със. Не слагаме вода, но разреждаме – разредителят в смутито всъщност е жив фреш, прясно изцеден сок. 

Нужно е да имаме основно зеленолистни – спанак, магданоз, рукола, тученица и други зелени продукти. Изключително ценно и вкусно става, когато добавим селъри или стъблена целина. Тя е изключително богата на минерали и соли, от които тялото има нужда. Разреждаме с морковен сок, може и с краставичен сок, сок от селъри. Така че в системата, която получаваме, имаме изцяло жива, ензимна храна. Не добавяме вода. 

Оказва се, че смутито е вкусно, ако направим нещо подобно на вкуса на домашната лютеница. Понякога към него добавяме чесън, домат, и то добива вкуса на това, което едно време бабите наричаха „салце“. Много пъти децата не обичат зеленото смути, защото стои безвкусно или блудкаво. Но ако го направим във вид подобен на домашна лютеница, е изключително питателно и приятно. Когато основната компонента от зелените е спанак, добавяме нарязана стъблена целина, сок от селъри, морковен сок и по желание домат или чесън. Всичко това се смила в силен блендер до гладък крем. Полученото смути се понася изключително добре и ни снабдява с изключително важни вещества. Алкализира нашата система, дава ни микроелементите – витамини, ензими, минерали. 

Смутито може да замести дори салатата по желание. Може да бъде втора сутрешна закуска. Изключително ценен и препоръчителен продукт.

Автор д-р Георги Гайдурков, общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на д-р Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Cottonbro | Pexels