Кои са естествените реакции при ужилване или ухапване от насекоми, кои са тежките алергични реакции и кои симптоми изискват спешна медицинска помощ – съвети от професионалната практика на педиатъра д-р Захаринка Гочева.

(Видео: Мамапедия)

С настъпване на топлото време, пролетта и лятото, зачестяват и ужилванията и ухапвания от насекоми. Какво се случва, когато детето го ужили комар или оса, или го ухапе кърлеж?

Естествени реакции при ухапване или ужилване

Ужилването по принцип причинява силна, пареща болка. Има голямо значение и кое е пострадалото място – дали е лицето, крайниците, тялото. Зависи и какво насекомо е причинило ужилването или ухапването - дали се касае за бълха, кърлеж, комар или друго. Най-неприятни като усещане са ужилванията от оса и пчела.

Най-нормалната и лека реакция е само болка, подуване, зачервяване. Над нивото на кожата се издига една папулка, т.е. изглежда като ужилване от комар или ужилване от коприва. Това е най-нормалната реакция.

За съжаление обаче има и локални реакции, които са с подуване на цял крайник. Например ухапването е в областта на китката, а се подува цялата ръка, има ухапване в областта на коляното, а се подува целият крак. Тогава говорим за голяма местна реакция.

Тежки алергични реакции

Най-тежките, алергичните реакции са при ужилване от насекоми като оси, пчели, стършели и други подобни. Тогава вече може да има засягане и на дишането. Това е най-сериозната реакция при ужилване и ухапване от насекоми. Подуване на очи и уши също се наблюдава. Има бързи реакции, които са в рамките на 5 до 10 минути. Подуването започва внезапно и засяга и дишането. Има и бавни реакции, които могат да бъдат в рамките на час-два, даже и да се проявят след дни – бавни алергични реакции. Често когато има ухапване при дете, родителите изпадат в паника и не действат адекватно.

Първа помощ при ужилване или ухапване от насекоми

Най-лесното, най-елементарното нещо е простото намокряне със студена вода. Тоест – да намалим силната, парещата болка, щипането, дискомфорта и паниката при детето.

Много често родителите разполагат с антиалергични препарати, но не смеят да ги използват. Първо, най-лесно е да прочетете упътването. Дори на външната част на опаковката, много често е указано колко може да дадете на вашето дете или вие самите да приемете, за да се получи една бърза реакция от страна на пациента. Дори действието на препарата да не е мигновено, ще разполагате с някакво време, за да стигнете до най-близката „Бърза помощ” – ако случаят изисква подобна спешност.

Симптоми, изискващи спешна медицинска помощ

За съжаление, понякога не разполагаме с антиалергични препарати, а ако сме на отдалечено място най-добре е да позвъним на 112. Колегите се отзовават бързо, когато се касае за деца. Пострадалият възрастен лесно може да опише какво точно изпитва, докато децата в повечето случаи се затрудняват. Ето тревожните симптоми:

~ затруднено дишане

~ подуване на лицето, гърлото и устата

~ хрипове

~ затруднено преглъщане

~ безпокойство и тревожност

~ ускорен пулс

~ замайване

~ колапс

Рязкото падане на кръвното налягане води много често до колапс. Може да има и коремни болки. Тогава човек се нуждае от незабавна медицинска помощ.

Когато се стигне до първия лекарски кабинет, се поставят антихистаминови препарати или кортикостероидни препарати, които са животоспасяващи.

Изключително опасно е ужилването в окото вътре или в устата. В такива ситуации моментално трябва да се потърси медицинска помощ.

Автор д-р Захаринка Гочева, педиатър
От Съветите на д-р Гочева, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels