За житейския път, за първата крачка, с която започва всяко пътуване, за това, което действително е важно в живота – себеотдаването, преодоляването на трудностите, които се опитват да ни пречупят, мечтите и вярата в собствените сили, с думите на най-мъдрите измежду нас; мъдрост, в която всеки може да открие пътеводна светлина.


Ralph Waldo Emerson (1803 ~1882)

Във всяка стъпка виждай целта на пътуването.
Ралф Уолдо Емерсън

Когато се изкачва по планината, пътят захваща да лъкатуши, отбивайки се веднъж в едната, после в срещуположната посока. Нашите противоречия са едно уверение, че ние се издигаме нагоре.
Атанас Далчев

Няма пряк път до мястото, където си заслужава да идем.
Бевърли Силс

Онези, които се изправят лице в лице с настоящето, необременени от миналото и необезпокоени за бъдещето, само те имат истински и пълноценен живот.
Албан Гудиър

Следвай гласа на сърцето си! Не се принизявай да питаш какво търсят „всички“. Погледни в душата си. Следвай не интересите си, защото те се менят, а себе си и гласа на сърцето си, които няма, а и не трябва да се променят.
Джорджи Ан Гиър

Жилището си построй близо до земята. В мислите си търси простотата. При разногласие бъди честен и великодушен. Работи това, което ти носи радост. В семейния живот се отдавай изцяло.
Тао Те Чинг

Щом повярваш в себе си, вече знаеш как да живееш.
Йохан Волфганг фон Гьоте

Светът е като художествено произведение, картина, която излъчва своя смисъл, различен за различните живи същества. Благодарение на това мравката прави мравуняка си, пчелата събира мед, гората и тревата растат, животните и хората извършват предназначената им работа, раждат се и умират.
Емилиян Станев

Ето какво всъщност е знанието. То е сам да откриеш нещо, като минеш през болка, през радост, през възторг, като му отдадеш упорит труд и безброй тиктакащи мигове, безброй дихания от живота си, докато то започне истински да ти принадлежи, сякаш е взидано в основите на живота ти.
Томас Улф

Единственото, което е нужно, за да си щастлив тук и сега, е едно обикновено и непретенциозно сърце.
Никос Казандзакис

Искаш да бъдеш щастлив? Тогава направи живота си одухотворено прост като неуморно дихание.
Шри Чинмой

Щастие е, когато мислите, думите и делата ти са в хармония.
Махатма Ганди

Едно растение търси своето щастие в почвата; рибата във водата; птицата във въздуха. Човек трябва да търси своето щастие в мисълта.
Петър Дънов

Една от най-великите тайни на живота е, че единственото, което си заслужава да бъде правено, е това, което правим за другите.
Луис Карол

Добрите думи от приятели ни се струват кратки и лесно изречени, но ехото им е наистина безкрайно.
Майка Тереза

Човешките същества, които не оставят след себе си велики постижения, а само низ от малки добрини, не са пропилели живота си.
Шарлот Грей

Добротата е по-важна от мъдростта и осъзнаването на този факт е началото на мъдростта.
Тиодор Исак Рубин

Бих се пръснала на хиляди светли капчици, за да раздам своето синьо неуморно щастие на хората.
Петя Дубарова

Очаквам да мина през живота само веднъж. И затова, ако има някое добро, което мога да сторя, или внимание, което мога да проявя към друго човешко същество, нека направя това сега, нека не отлагам и не го пренебрегвам, защото повторно не ще измина този път.
Уилям Пен

Нещастията са най-добрите ни учители. Човек вижда по-далеч през една сълза, отколкото през телескоп. Скръбта е кормчия на мъдрите...
Лорд Байрон

Често пъти благосклонността на съдбата ни се явява под формата на мъки, лишения и разочарования; имаме ли търпение обаче, скоро ще съзрем истинската им същност.
Джоузеф Адисън

Истина е – сред мрака човек съзира светлина. Затова, когато от мъка сме обзети, най-близо сме до тази светлина.
Майстер Екхарт

Най-добрият начин да излезем от тунела е, като минем през него.
Робърт Фрост

Животът не е лек за никого от нас. Но какво от това? Ние сме длъжни да бъдем упорити и преди всичко уверени в самите себе си. Трябва да вярваме, че сме призвани за нещо и това нещо трябва – на всяка цена – да бъде постигнато.
Мария Кюри

Всички ние трябва да сме готови да се трудим, да страдаме, да умрем. И твоят живот няма да е по-малко възвишен, ако не бият барабани, когато тръгваш към делничните си битки и не те посреща рев на тълпи, когато се връщаш от делничната си победа или поражение.
Робърт Луис Стивънсън

За да станеш шампион, бий се още един рунд!
Джеймс Корбет

Все търсех сила и увереност извън себе си, но те идват отвътре. Винаги са били там.
Ана Фройд

Дребни неща са именно дребните: добрата дума с добър приятел... Прочитането на стара любима книга, хубава разходка из гората... Милион са чудните дребни неща, които дават на живота плът и кръв.
Николай Хайтов

Живея в много малка къща, но прозорците ми гледат към един много широк свят.
Конфуций

Направи душата вътре в мен красива, а всичко външно, което притежавам, да е в хармония с нея. Дай ми убеждението, че мъдростта е богаство, и нека бъда толкова богат, колкото заслужава един скромен мъж.
Сократ

Мъдростта може да е притежание на действените натури, но сякаш покровителства онези, които водят съвсем скромен живот.
Пам Браун

Не се страхувай да предприемаш големи стъкпи. Бездната не се преодолява с два малки скока.
Дейвид Лойд Джордж

За да постигнем нещо стойностно на този свят, не трябва да се отдръпваме назад, разтреперани от мисълта за студената вода и опасностите, а да скочим с двата крака и да се помъчим да изплуваме.
Сидни Смит

Не е беда да умреш с неосъществени мечти; беда е, ако никога не си мечтал... Не е срамно, ако не си достигнал звездите; срамно е, ако нямаш звезди, към които да се стремиш.
Бенджамин Мейс

Началата търсят своите краища, краищата – своите начала.
Тончо Жечев

Разумът никога не греши, когато е в покой дълбоко в себе си.
Сенека

Бедните копнеят за богатства, богатите – за Бога, а мъдрите копнеят за състояние на безметежност.
Свами Рама

Душевният покой е най-висшето познание и любов, той утвърждава цялата действителност, възкръсваща на ръба на всички бездни и пропасти. Душевният покой е тайната на красотата и истинската същност на всяко изкуство.
Херман Хесе

По-добра от хиляди безполезни думи е една-единствена, която дава покой.
Дхамапада

Не се страхувай, че животът ти ще свърши; страхувай се, че може никога да не започне.
Грейс Хансън

Трябва да сме готови да се откажем от плановете си за живота, за да изживеем живота, който ни очаква.
Джоузеф Камбъл

Развий интерес към живота такъв, какъвто го виждаш; към хора, събития, литература, музика – светът е толкова богат, че просто пулсира с неизчерпаеми съкровища, с прекрасни сърца, с интересни хора. Забрави за себе си и му се отдай.
Хенри Милър

Никога не се обременявай с повече от една грижа. Някои се нагърбват с по три – всичките минали тегоби, настоящи беди и предстоящи неволи.
Едуард Хейл

Който не познава изкушението на далечността, възторга на движението, тръпките на опасността, опиянението от простора и на скитничеството умората – той никога не ще проникне ни в живота, ни в смъртта, не ще прозре ни злото, ни доброто.
Елисавета Багряна

Не за мига, в който те повалят е нужен кураж, а за дългото изкачване нагоре обратно към здравия разум, към вярата и сигурността.
Ан Мороу Линдбърг

Не мисля за всички низости, а за красотата, която въпреки тях остава.
Ане Франк

Утрешният ден е най-важното нещо в живота. Спохожда ни в полунощ, чист като сълза. Прекрасно е, когато идва и се оставя изцяло в ръцете ни. Надява се, че сме се поучили от вчерашния ден.
Джон Уейн

Снимка: American writer Ralph Waldo Emerson in 1857; en.wikipedia.org