Натали ПАЛЕЙ ♥ Как внучката на руския император стана секс-символ на Европа

Natalie Paley (1905 ~ 1981), by Cecil Beaton, 1930

Натали Палей – внучка на император Александър II и братовчедка на Николай II, се прочува като истинска звезда на модните подиуми на Европа. Нейната изящна красота, придружена от аристократично образование, шармантност и безспорна харизма, са неустоима комбинация за френските модни къщи, които с радост плащат скъпо и прескъпо за всяка изява на великолепната Палей. Нейни верни поклонници са Жан Кокто, Салвадор Дали, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Ерих Мария Ремарк, Люсиен Лелонг, Серж Лифар – все знаменити и талантливи мъже, омаяни от своята изкусителна муза.

Наталия Павловна Палей се ражда в знаковата за история на Русия 1905 г. Баща й – великият княз Павел Александрович е син на император Александра II. Наред с разцвета на различните артистични направления и стилове, бурните 20 години на века възкачват на своята сцена модата – като инструмент за оригинално и ефектно представяне на личността в обществото. Най-големи промени претърпява женската мода, в синхрон с условията на все по-засилена еманципация и участие на жените в икономическата и политическа деятелност.

Знаменитата Коко Шанел дава своята лепта в т.н. „руска вълна” на френската мода и наема на работа много емигранти от Русия (благодарение и на близките си отношения с доведения брат на Наталия Палей – Димитри).

Младата Наталия избира кариерата на модел и започва кариера в „ИРФЕ” – още повече, че по-голямата й сестра Ирина се омъжва за брата на основателката на модната къща, мадам Юсупова. Благодарение на своята неординарна и чувствена външност, Наталия бързо печели популярност в руските емигрантски кръгове, а малко по-късно е забелязана от самата Коко Шанел. Благодарение на нейната протекция, младата красавица започва работа при Люсиен Лелонг – първият дизайнер, създал линия дрехи за масово производство prêt-à-porter.

В сътрудничество с Кристиан Диор, той създава повече от 40 аромати парфюми, един от които посвещава на своята бъдеща съпруга Натали Палей – като венчален  подарък за сватбата им през 1927 г.

Майката Олга Валериановна реагира на избора на дъщеря си по начин, подобен на знатните й предци Романови – тя категорично не одобрява този неравен брак на руската императорска внучка и френския дизайнер и шивач.

Популярността на знатната руска емигрантка достига своя пик през 1937 г., когато Натали е поканена на работа в Холивуд. Малко преди това, тя се разделя със съпруга си Лелонг, който трудно преживява развода и посвещава на своята възлюбена аромата „Le N”, сдобил се с многобройни почитателки на Стария и на Новия континент.

В Америка Палей отново се омъжва – този  път за режисьора и продуцент Джон Чапман Уилсън. Тя продължава своя модна кариера, а красотата и обаянието й носят все повече звездни запознанства – с Марлене Дитрих, Ерих Мария Ремарк, Екзюпери. И двамата писатели й посвещават немалко любовни думи в своите произведения и писма. Сюжетната линия на „Сенки в Рай” на Ремарк доста напомня перипетиите в реалните любовни взаимоотношения между писателя и руската красавица. Романът на Ремарк с Палей продължава 11 години, но тихият живот в швейцарската провинция никак не е по нрава на Натали, която взема решение да се върне в Америка.

През 1961 г., съпругът на Палей, Джон Уилсън умира от цироза, а тя чувства, че времето й вече е изтекло. Усещането, че никога повече няма да бъде в центъра на светското внимание й носи тежка депресия и я хвърля в утешителните прегръдки на алкохола. Наталия съзнателно се изолира от обществото и в продължение на 20 години не излиза от дома си и не се показва пред хората. През 1981 г. тя пада и чупи бедрената си кост – диагнозата на лекарите е безмилостна – бившата красавица ще остане прикована на легло до края на живота си. В много отношения Натали Палей повтаря съдбата на друга знаменита отшелница и нейна съперница – Марлене Дитрих, която навремето Ремарк изоставя заради своя безумна страст по рускинята.

Натали Палей, най-красивото лице на 20-те и 30-те години в Европа, взема своето решение – да си отиде от този свят с достойнство. Останала сама, в стая със спуснати черни завеси, в която по стените висят нейни снимки от най-ослепителните й години, тя приема голяма доза сънотворни. В оставената на масата бележка написва: „Искам да умра с чест”.

From left to right: Princess Olga Paley, her eldest son Alexander Erikovich von Pistohlkors, Olga Erikovna von Pistohlkors, Grand Duke Paul Alexandrovich of Russia, Princess Irina Paley, Princess Natalia Paley, Prince Vladimir Paley, and Marianne Pistohlkors

Princesses Natalia and Irina Paley

Източник: diletant.media
Снимки: Wikipedia,The Red List

12405 Преглеждания