Някои хора умеят да внушат прекрасно чувство на разбирателство само с едно докосване или усмивка. Тези подбрани мисли, ще ви помогнат да развиете тези качества – така важни за всяко приятелство или връзка.

(The Visit. The two sisters, 1902)

Ако се замислиш, ще осъзнаеш в каква огромна степен собственото ти щастие зависи от отношението на другите. Погледите и гласовете около масата на закуска, поведението на твоите колеги или началници, на преданите или безотговорните хора, с които общуваш, думите, с които се обръщат към теб на улицата, писмата, които получаваш, приятелите или враговете, с които говориш – тези неща съставляват голяма част от радостите или скърбите на всеки изминал ден. Сега обърни нещата и ще видиш, че в същата степен от теб зависят радостите и скърбите в дните на другите хора... Дали всеки ден от живота ти ще носи щастие или мъка – това зависи от теб.`
Джордж Мериам

Съпричастието се ражда от духовната енергия. Тя ни дава сили да гледаме ведро на собствената си орис, както и на живота на останалите хора. Благодарение на нея ние преодоляваме предразсъдъците. Преставаме да съдим другите човешки същества.
Кристина Болдуин

Открих каква радост е да се раздаваш. Без това едва ли на живота можеш да се наслаждаваш.
Уилям Блейк

Раздавай не само това, което притежаваш; раздавай себе си.
Дезире – Жозеф Мерсие

Искаш ли да правиш другите щастливи, бъди човечен. Искаш ли самият ти да си щастлив, бъди човечен.
Далай Лама

Тайната на добрите отношения между хората е много проста: давай непрекъснато и колкото можеш повече от себе си, а не искай нищо от тях.
Димитър Подвързачов

Състраданието е като дъжд за пресъхналата земя.
Д-р Мейа

Съчувствието е най-дълбокият извор на човешкия дух, който блика под стръмнините на ежедневието и напоява реките и океаните на всички останали добродетели.
Арманд Айсън

(The Tragedy, 1903)

Най-великият дар за човека е способността да проявява състрадание.
Мерил Стрийп

Целият морал се гради върху съпричастието.
Артур Шопенхауер

Никой човек не е остров, затворен в себе си; частица от океана; и една буца пръст да отвлече морето, Европа се смалява, тъй както ако нос е бил отнесен или домът на твой приятел, или пък твоят собствен; смъртта на всеки земен жител ме отслабва, защото съм частица от човечеството; така че никога не питай за кого бие камбаната; тя бие за теб.
Джон Дън

Голямото щастие в живота се състои от мънички зрънца – дребни ненатрапващи се жестове като целувка, усмивка, мил поглед или сърдечна похвала, прикрита под закачлива шега, и още безброй мънички прояви на благосклонни мисли и доброжелателни чувства.
Самюъл Тейлър Колъридж

Никой, който облекчава бремето на нечий чужд живот, не е излишен на този свят.
Чарлс Дикенс

След глагола „обичам“, „помагам“ е най-красивият глагол на света.
Берта фон Зутнер

Най-хубавото, което мога да дам на моя приятел, е своята дружба. Не мога да го даря с богатство. Но щом го обичам, той не би искал друга награда.
Хенри Дейвид Торо

Когато човек дава повече или по-малко, отколкото трябва, и в двата случая греши. Той трябва да дава точно колкото е определено. Когато прави добро, човек не трябва никога да съжалява, но всякога с радост да си спомня, че е направил някакво добро. Ближният, на когото е направил доброто, също така с радост трябва да си спомня за направеното добро.
Петър Дънов

Онези, които са нещастни, нямат нужда от нищо друго на света, освен от хора, които да им обърнат внимание.
Симон Вей

(The three dutchwoman, 1905)

Повечето бездомни не търсят просто топла храна; те се нуждаят от близост, за да се почувстват ценени, обичани, значими, за да намерят покой в сърцата си. Най-важна е отзивчивостта.
Сестра Долорес

Странна е Божията аритметика. Когато вадиш и раздаваш, получаваш повече. А когато добавяш и трупаш за себе си, резултатът някак се оказва нулев.
Aрх. Дезмънд Туту

Не си изживял деня си пълноценно, дори да си спечелил пари, ако не си услужил на някого, който никога не може да ти се отплати.
Рут Смелтцер

Целият тоя беден край, гдето премина Еникий, се оживи, в душите нахлу надеждата, която беше ги оставила. Завистта и злобата изчезнаха. Хората почнаха да се гледат братски, да си помагат и да се обичат. Еникий не говореше за бога и никого не плашеше с него, но в обнадеждените души той дойде сам и те станаха по-добри. Народът започна да гледа на труда не като на мъка, а като на благословия. Нивите се очистиха от тръни и бурени и плодът им се утрои. Така сърцата се ободриха.
Елин Пелин

Живот, изпълнен с малки добрини, може да е по-ценен от посветения на едно велико завоевание.
Пам Браун

Най-хубавите моменти от живота на добрия човек са малките безименни, незапомнящи се прояви на доброта и обич.
Уилям Уърдсуърт

Когато обичаш, и най-досадните навици на любимия са красиви.
Пърси Биш Шели

Ако коленете ми не са познали унизителното пълзене, ако устните ми не са изричали недостойни слова, ако не съм делила хората на малки и на големи, а по сърцето съм ги ценила – единствено по това! – значи: мога да се обърна и без срам да погледна досегашния си живот.
Людмила Исаева

(Crouching Woman, 1902-1903)

Физическите страдания можем да изцелим с лекарства, ала единственият лек за самотата, отчаянието и безнадеждността е любовта. На света има много хора, които умират за коричка хляб, но много повече умират за мъничко любов.
Майка Тереза

Благодушето не се изразява в това богатите да съжаляват и да помагат на бедните. Благодушието е израз на човешко чувство, което те прави равен със страдащия човек.
Удроу Уилсън

Човечността е да бъдеш в съзвучие със себе си, с ближния и с целия свят. Тя е доброта в най-интуитивната й и спонтанна форма. Тя е хармония, която се разгръща и позволява на обичта да бликне към другите, без да търси отплата.
Дейвид Брандън

Днешният свят е изпълнен с толкова мъка! Мъката на гладуващите, на бездомните, на болните. Убедена съм, че най-голямата мъка е да се чувстваш самотен, нежелан, напълно лишен от обич. Това означава да си нямаш никого, да си стигнал състоянието, при което си забравил какво е човешко общуване, какво е човешка обич, какво значи да бъдеш желан, обичан, да имаш семейство... Нека всички да станем оръдия на разбирателство, любов и човечност.
Майка Тереза

Обикновено простите неща са най-хубави: непретенциозно приятелско рамо, добронамерена мисъл, простичкият израз „Разбирам те, естествено.“
Ане Креер

Ако някой се вслуша, протегне ръка или прошепне добра дума за подкрепа, или се опита да разбере някой самотен човек, започват да се случват чудеса.
Лорета Гирзартис

(Two women sitting at a bar, 1902)

Поглед, изпълнен със съпричастие, одобрителна усмивка, една любяща дума, вечеря, споделена сред топлота и разбиране са нещата, които изграждат щастието в настоящия миг. Развивайки умението си да проявяваш разбиране в настоящето, ти можеш да предпазиш себе си и околните от страдание. Погледът ти, усмивката ти и малките жестове на грижовност са в състояние да сътворят щастие.
Тит Нат Хан

Бях открила своя душевен покой, някаква нова зрелост... Не се чувствах по-добра или по-силна от когото и да било, но вече нямаше значение дали всички ме обичат или не – по-важно бе станало аз да ги обичам. Това чувство преобръща целия ти живот; да живееш се превръща в акт на себераздаване.
Бевърли Силс

Напразно се луташ в търсене на лек срещу злините на нашето време. Вече съществува лек – да посветиш себе си на онези, които са паднали толкова ниско, че дори надеждата ги е изоставила.
Рене Базин

В къща, в която влизат чужди хора и сядат на трапеза, в нея всякога ще има веселие и плодородие.
Константин Петканов

Очаквам да мина през живота само веднъж. И затова, ако има някое добро, което мога да сторя, или внимание, което да проявя към друго човешко същество, нека направя това сега, нека не отлагам и не го пренебрегвам, защото повторно не ще измина този път.
Уилям Пен

За какво живеем, ако не за да правим живота по-малко труден един за друг?
Джордж Елиът

(Child with dove, 1901)

Картини: Pablo Picasso