Самотата е най-големият страх на хората, независимо дали го осъзнават или не

По рождение човек има две форми на своето съществуване. От една страна сме биологични същества - най-развитото животно на планетата, известно ни досега, от друга - социални същества, които произвеждат и ползват материални и духовни ценности, постигнати чрез съвместните усилия с други хора. Тялото и нервната система на човека се раждат приспособени да живеят съвместно с другите човеци. Умението да се свързваме с околните е основата на човечността.
Поради това проблемите за отчуждението между хората и изолацията съществуват откакто съществува и човека. Може би ще припознаете себе си и вашето отношение към състоянието САМ в някои от следните откровения:

Езикът ни много мъдро е направил разграничение на двете лица на това да бъдеш сам. Измислил е думата самота, за да изрази болката от това да си сам. И е измислил думата усамотение, за да изрази удоволствието от това да си сам.
Пол Тилич

Вечният стремеж на всеки отделен човек е да се разбие самотата си.
Норман Косинс

Кой познава истинската самота - не просто значението на думата, а голия ужас? За самия самотен обикновено носи маска. Най-низвергнатите нейни представители прегръщат някакъв спомен или илюзия.
Джоузеф Конрад

Самотата търси другар и не пита кой е. Не знаеш ли това, значи никога не си бил самотен, а сам.
Ерих Мария Ремарк

В мен живеят толкова много различни личности и пак се чувствам самотна.
Тори Еймъс

Самотата и чувството, че си нежелан е най-ужасната нищета на света.
Майка Тереза

За да можеш да понесеш самотата си - трябва да си или животно или бог!
Фридрих Ницше

Никой човек не се чувства самотен, ядейки спагети – това изисква толкова много внимание.
Кристофър Морли

Любовта е нещо много повече от желанието за сексуални отношения; тя е основният начин да се избяга от самотата, измъчваща повечето мъже и жени през по-голямата част от живота им.
Бертранд Ръсел

Някои се опитват да обикнат, за да не се чувстват самотни, също както плахите хора пеят в тъмнината, за да не се боят.
Етиен Рей

След време ще си даваш сметка, че да си до някой само, за да не се чувстваш самотен накрая неизбежно ще те накара да искаш да не го виждаш повече.
Хорхе Луис Борхес

Вселената е студено място и нямам предвид метафорично. В космоса е студено. Там е наистина студено и нямаме представа какво има там. Случило се е да се намираме в малкото му джобче, близо до слънцето. Какво друго имаме, освен любов и един друг, за да се пазим от всичката тази изолация и самота?
Дейвид Чейс

Краят идва, когато вече не сме способни да разговаряме и със себе си. Това е краят на реалното мислене и началото на финалната самотата.
Едуард Гибън

Никога не съм бил самотен. Стоял съм в една стая, изпитвайки самоубийствени пориви. Бил съм депресиран. Чувствал съм се ужасно – ама ужасно извън всякакви общоприети представи – но никога не съм чувствал, че другият човек би могъл да влезе в тази стая и да излекува това, което ме мъчи..или че определен брой хора могат да влязат в тази стая и да променят нещо. С други думи, самотата е нещо, което никога не ме е притеснявало, защото аз винаги съм имал онази особена краста да бъда сам. Случвало се е на партита или на стадиони, пълни с ликуващи хора, да изпитам самота. Тук ще цитирам Ибсен, „Най-силните хора са най-самотни". Знаете как мисли масата „Уау, днес е петък вечер, какво ще правим. Няма просто да стоим тук, нали?" Всъщност, да, ще стоя. Защото навън реално няма нищо. Това е пълна глупост. Глупави хора се смесват с други глупави хора. Да ги оставим да глупеят заедно. Никога не ме е тормозела нуждата да се хвърля във вечерта. Аз се криех в баровете, защото не исках да се крия във фабриките. Това е всичко. Съжалявам за всички тези милиони хора, но аз никога не съм бил самотен. Аз харесвам себе си. Аз съм най-добрата форма за развлечение, с която разполагам. Да пием още вино!
Чарлз Буковски

Напоследък връстниците ми търсят компания чрез интоксикацията - прави ги по-социални. Аз не мога да се насиля да използвам разни вещества, за да измамя самотата си - тя е всичко, което имам - и когато алкохолът и наркотиците я разсейват, това ще е всичко, което връстниците ми ще имат.
Франц Кафка

В най-вътрешната сърцевина на всички самоти е дълбокият и мощен копнеж за единение със загубеното аз.
Брендън Беан

Небето е едно цяло, водата - друго. И между тези две безкрайности душата на човека е в самота.
Хенрих Сенкевич

Никога не съм разбирала думата "самота". Аз съм в оргия с небето и океана, с природата.
Бьорк

Самотата носи красота в живота. Прибавя особени багри на залеза и кара нощния въздух да ухае по-добре.
Хенри Ролинс

Щеше да е добре, ако всеки човек понякога си позволяваше да остава абсолютно сам. По-голямата част от човешкия прогрес се е дължала на такава самота.
Брус Бартън

Който не обича самотата – той не обича и свободата.
Артур Шопенхауер

Колко е хубаво да си самотен и разхождайки се по улиците, да виждаш и други такива. Като самотни острови. Само мислите да образуват морето между нас. Морето, което може да се преплува в момент на необходимост...Защото дори тези, които те карат да се чувстваш един от тях, трябва да признават правото ти на собствена територия. Земя, в която да отглеждаш своите собствени творения - мислите, чувствата, мечтите, сънищата. Тази земя аз няма да предоставя на никого. И по-добре компромиси да не се правят - разочарованието е неизбежно.
Димитър Воев

Няма по-велика самота от провала. Провалът е чужденец в собствения си дом.
Ерик Хофер

Ако ви е страх от самотата - не се женете!
Aнтон Чехов

Мисля, че всички велики истории в литературата разказват за самотата. Понякога може да е за разбито сърце, понякога за несправедливост, понякога за пътя на съдбата. Има безброй начини да я изследваш.
Том Ханкс

Самотата е най-големият страх на хората, независимо дали го осъзнават или не .
Андрю Стантън

Това, което прави самотата страдание е не това, че няма с кога да споделя тежестта си, а това, че имам само моята тежест да нося.
Даг Хамарсколд

Коя самота е по-самотна от недоверието?
Джордж Елиът

Живеещите в самота привикват да ядат стоейки: защо да спазват приличие, ако никой няма да те види и осъди?
Маргарет Атууд

Както добрите участници в трагедийния хор не могат да пеят сами, а могат само с другите, така и някои хора не могат да се разхождат сами. Човеко, ако си някой, то сам се разхождай, и сам със себе си беседвай, и не се крий в хора. Нека дори и някога над теб да се надсмиват, нека те оглеждат, нека те раздрусват – това е, за да разбереш, кой си.
Епиктет

О, самота, колко си пренаселена!
Станислав Йежи Лец

Самотата е, когато у дома си имаш телефон, а звъни будилник.
Фаина Раневска

Самотата ме изпълва днес със страхотна мъка: самотата вкъщи вечер край огъня. Тогава ми се струва, че съм останал сам-самичък на тази земя, ужасно сам, обкръжен от смътни опасности, от незнайни и страшни неща, дори стената, която ме дели то моя съсед, когото не познавам, ме отдалечава от него толкова, колкото и от звездите, които виждам през прозореца. Връхлита ме някаква треска, треска от болка и страх, а мълчанието на стените ме хвърля в ужас. Толкова дълбоко, колкото скръбно е мълчанието на стаята, в която човек живее сам. Това е мълчание, което заобикаля не само тялото, а и душата – и когато някоя мебел поскърца, човек изтръпва цял, защото не очаква никакъв шум в това мрачно жилище.
Ги дьо Мопасан

Ужасно е да бъдеш цивилизован, защото когато стигнеш до края на света, няма с какво да облекчиш ужаса от самотата.
Шекспир

Никой не може да каже какво точно те превръща в друг човек. Никой не може с думи да опише онзи тъжен и самотен период от живота ти, прекаран в ада. Няма рецепти как да се промениш. Просто оцеляваш. Или умираш.
Стивън Кинг

И за финал красивото откровение на поетесата Елена Денева за самотата:

Изгубила за сънищата слух,
забравих своето сребърно начало.
Каква нелепа смърт на моя дух
и тържество на болното ми тяло.
Понятията носят новини-
забравям всички смисли по средата.
Животът ми е низ от низини
по ръбестия торс на самотата.
Край пътя си заставам като знак.
А слънцето, до днеска невидяло
подобен гъст и заразяващ мрак
отскача. И залязва отначало.

Илюстрация: professorblastoff

142377 Преглеждания