Той е бил Джим Морисън, Batman, Светецът, Марк Твен на театрална сцена.  На 31 декември американският актьор Вал Килмър навършва 57 години, а славата му на труден човек не пречи да бъде обичан от милиони почитатели. Те познават единствено екранните му образи, а те са декларация за големия му актьорски талант. Извън сцената и снимачната площадка Килмър не е светец, а непокорният му нрав намира своя пристан в просторно ранчо в Ню Мексико – 24 кв. км волност, изпълнена с бизони, коне, прасета, кози, лами и пилета. Назад към бащините корени, назад към природата и истинските неща, далеч от складовете на Холивуд и фалшивия блясък на славата, Вал Килмър изглежда не страда за отминалата слава, нито пък иска някой друг да решава живота му. Сега той е господарят и дори все по-рядко да го виждаме на екрана, винаги можем да гледаме „Истински романс“, „The Doors”, „Тумбстоун“, „Батман завинаги“, „Жега“, „Призрака и Мрака“, „Светецът“.

Честит Роден Ден, Вал!

Баща ми е израснал в планините на Ню Мексико и е брал памук в полето за долар на ден. Работил е за семейството си от 7-годишен.

Животът е безценен и когато някой си отиде, имаш възможност да разбереш колко скъп е всъщност той. Брат ми се удави, когато беше на 17 - аз бях на 15 години. Мисля, че това ме накара да порасна. Но моят баща не успя, това наистина го съкруши.

Аз не съм американец. Аз съм Американецът.

Мисля, че част от моята репутация има връзка с трудните роли, които съм изиграл. Актьорите имат склонност да се идентифицират с героите си.

Холивуд е като склад. Това е просто място, където отиваш. Онова, което е интересно в този склад, е работата с креативни хора.

Песните в „The Doors” ги изпях сам.

 

Не мисля за живота си като клише, аз съм клише-ексцентрик. Може да започнем с името ми – че кой друг се казва Вал? Колко Валовци познавате? Наистина?

Марк Твен е голям колкото Америка. Начинът, по който той разказва истории завладява съзнанието и е така далеч от традиционното.

Моите деца нямат никакъв интерес към моята популярност. Те са деликатни, изтънчени, имат духовен поглед върху материалните неща, защото заедно ходим на църква.

Повечето филми за бъдещето се покоряват на смъртта, а аз не искам никой да ми казва как да чертая бъдещето си.

Warner Bros ми предложиха да бъда следващия Batman, но тогава аз отказах заради „Светецът”.

Мисля, че смъртта е просто преход към друго състояние на съзнанието.

Да си креативен и да правиш пари на театрална сцена е доста предизвикателно.

Не разбираш какво означава унижение, докато не се разведеш.

Никога не съм имал бизнес план. Не, всъщност имах. Моят бизнес план беше да имам късмет – и аз наистина имах такъв. Това беше страхотно. А вторият ми бизнес план беше отново да имам късмет, и тогава се препънах…

Снимки: theredlist.com, Viva