Фотографско проучване за "Културата на раждане" по света от Alice Proujansky

За своят проект, озаглавен "Култура на раждане", фотографката Alice Proujansky пътувала до различни държави по света, в продължение на шест години, за да заснеме жени, които раждат.

Proujansky е вдъхновена от снимка, направена от свидетел, присъстващ на раждане, която тя вижда в болница в Доминиканска република през 2006 година, където по-това време работи като доброволец.

"За мен е толкова вълнуващо да бъда част от този процес на трансформация, той има ритъм на поредица от повтарящи се събития..., но едновременно с това всеки път е различно.", споделя тя.

"Стартирах този проект, защото аз наистина не разбирах какво е по същество раждането, какво е това нещо, което вероятно ще заеме по-голяма част от живота ми. Също така аз исках да снимам трансформацията в живот, а не акт на смърт."

В крайна сметка, Alice Proujansky се надява нейните снимки да станат част от един по-голям разговор за това как да се подобри процесът на раждане, като посочва един неоспорим факт според доклад на Световната здравна организация и ООН, а именно, че майчинство носи рискове - 287 000 са смъртните случаи на родилки през 2010 година, наполовина по-малко в сравнение с 1990 и въпреки това, почти всички случаи от тях са могли да бъдат предотвратени.

20

Но за много жени, раждането е толкова опасно, колкото някога.

"Едно от местата, които посетих беше град San Miguel de Allende, в мексиканския щат Guanajuato, за да прекарам известно време със студенти от местното професионално училище по акушерство CASA, които са част от правителствена план за спасяване живота на майките и бебетата в селските райони. Мексико се нарежда на 91-во място в света по майчина смъртност, с прогнозна 85 смъртни случая на 100 000 живородени, според УНИЦЕФ.

И не само, студенти идват и от други краища Мексико и околните държави, за да участват в мисиите. Образувателният обмен на CASA стига до места, като малкия град Chunhuhub, в южния щат на Quintana Roo, район на 32 часа път с автобус от училището. Там традиционните "акушерки" показваха практики още от времето на маите и демонстрираха използването на билкови лекарства, коремен масаж и хамаци за раждане. В замяна на това CASA студентите обясняват техните подходи за неонатална реанимация, при кръвоизлив след раждане, както и пренатални грижи.

При пътуванията си до Доминиканската република, Нигерия, както и до Мексико, дори и при случаите, които заснех тук в Америка, аз разбрах колко огромно е значението в преживяването на едно раждане, в зависимост от това дали то се случва в операционна зала, болнично легло или у дома.
Когато грижите за майчинството се интегрира с акушерство и културни традиции с лекарски гръб, жените се чувстват уважавани и усещат как да раждат безопасно."

2122232425262728293031323334353637384140

Фотографиите от поредицата "Култура на раждане" ще бъдат изложени в United Photo Industries в Бруклин, САЩ, от 6 до 28 ноември 2014.

6988 Преглеждания